top of page

Шоколадова торта с еспресо и ядки


Сурова торта с наситен еспресо аромат. Тази шоколадова красавица е напълно веган, без захар и без глутен. Перфектният завършек на всяка вечеря, обяд или за начало на деня : )

 

Рецепта: Необходими продукти (за форма с диметър 23 см):


3а блата:

150 гр. сурови бадеми

140 гр. фурми (без костилка)

30 гр. кокосови стърготини

2 ч.л какао

2 с.л кокосово масло (разтопено)


За крема:

200 гр. сурово кашу (накиснато от вечерта във вода)

90 гр. шоколад (с 80% какао)

70 мл. кафе еспресо (сварено)

90 мл. вода

2 с.л кокосово масло


За украса: кокосов чипс, какаови зърна

Начин на приготвяне: За блата: Накисваме фурмите в гореща вода за 5 минути. През това време поставяме бадемите, кокосовите стърготини и какаото в блендер и блендираме до получаване на пясъчна консистенция. Отделно блендираме и фурмите (без много много да ги подсушаваме от водата). В купа смесваме блендираните съставки, като добавяме и разтопеното масло и разбъркваме добре до пълно смесване. Слагаме хартия за печене върху дъното на формата за тортата и изсипваме сместа за блата. Притискаме добре към дъното с лъжица. Прибираме в хладилник, докато приготвяме крема.

За крема: Начупваме шоколада на парченца и заедно с кокосовото масло ги слагаме да се разтопяват на водна баня. През това време поставяме в блендер останалите съставки (кашуто (оцедено от водата, в която се е накисвало), кафето и водата) и блендираме няколко минути до получаване на гладък крем. Изсипваме го в купичка, добавяме разтопения шоколад с маслото и разбъркваме добре. Изсипваме крема върху блата и го разпределяме равномерно . Украсяваме с кокосов чипс и какаови зърна. Прибираме в хладилник да стегне за час.

 

Да Ви е сладко!


Защото всеки заслужава здравословен десерт! : )

bottom of page