top of page

Торта "Павлова" с лимонов крем


Отдавна не бях приготвяла нещо с бяла захар, НО от всички правила си има изключения, особено когато говорим за торта "Павлова". Торта, която всеки трябва да опита и като класически Австралийско/Новозеландски десерт с доказани качества, не е добре да заместваме съставките, за да постигнем тази перфектна целувчена вкусотия.

Хрупкава отвън, мека отвътре, сладка отдолу и с леко кисел привкус отгоре... Това е тортата "Павлова" с лимонов крем. Ще се разтопи в устата Ви и ще удиви гостите Ви. А и няма да се чудите какво да правите с жълтъците, тъй като те участват в лимоновия крем.

 

Рецепта: Необходими продукти:

  • 5 белтъка (задължително на стайна температура!)

  • 200 гр. пудра захар

  • щипка сол

  • 2 ч.л царевично брашно (или царевично нишесте)

  • 1 ч.л бял винен оцет


За лимоновия крем:

  • 5 жълтъка

  • 100 мл. прясно изцеден лимонов сок (от около 3 лимона)

  • кората на лимоните (настъргана)

  • 100 гр. захар (*аз сложих кокосова и затова кремът има по-карамелен цвят. Ако искате ярко жълт крем, сложете бяла)

  • 70 гр. кокосово масло (или краве)


За украса:

  • Боровинки или други горски плодове

  • Резенчета лимон


*Важни инструкции:

Тортата Павлова е лесна за приготвяне, но също така лесна за объркване. Затова е важно да се спазват следните правила, за да се получи перфектно:

  • Белтъците трябва да са на стайна температура, за да се разбият добре и да утроят обема си.

  • Съдът, в който се разбиват белтъците, както и самите приставки на миксера трябва да са абсолютно сухи.

  • При отделянето на белтъците от жълтиците трябва да се внимава много, да не попада никакъв жълтък при белтъците.

  • Много важно: В никакъв случай не отваряйте фурната докато печете тортата, за да предотвратите напукване!

  • Също много важно: Когато изминат час и половина от изпичането на тортата, изключете фурната, но оставете тортата вътре да изстива 2 часа. Отново без да отваряте вратичката на фурната!


Начин на приготвя

  1. Отделяме белтъците от жълтъците и оставяме белтъците на стайна температура за час-два. Жълтъците прибираме в хладилник, те ще ни трябват по-късно за лимоновия крем.

  2. Когато белтъците са се темперирали, включваме фурната на 170 градуса с вентилатор и застиламе тава със силиконова хартия за печене, изрязана във форма на кръг с диаметър 27-30 см.

  3. Изсипваме белтъците в метална или стъклена купа (абсолютно чиста и суха), добавяме щипка сол и започваме да разбиваме с миксер на средна степен докато станат на пухкав сняг. Проверка за това дали сме разбивали достатъчно е бавно да започнем да обръщаме съда наобратно, ако белтъците се стичат по стените, значи е необходимо да разбиваме още, ако сместа се задържи на дъното, значи сме готови за следващата стъпка.

  4. Продължаваме с постепенното и бавно добавяне на пудрата захар. Добавя се лъжица по лъжица (супена) и след всяко добавяне се разбива по около 30 секунди. След последната лъжица пудра захар, сместа се разбива на най-високата скорост на миксера 3-4 минути. Текстурата трябва да бъде много гъста и лепкава.

  5. Пресяваме царевичното брашно върху купата с разбитите белтъците и добавяме и оцета. Разбъркваме с шпатула внимателно и леко, само колкото да смесим оцета и брашното към белтъчната смес.

  6. След това, с помощта на силиконова шпатула или метална лъжица започваме да изсипваме белтъците в центъра на кръглата силиконова хартия за печене, поставена в тавата. Оформяме блат горе долу с диаметър 20 см. и височина 5-7 см. Блатът трябва да е по-широк в дъното и по-тесен във височина. Добре е в средата да се направи леко вдлъбване, за да може да се сложи там лимоновият крем, след като се изпече тортата.

  7. Намаляваме фурната на 110 градуса!, поставяме белтъчният блат във фурната и печем 1 час и 30 минути (отново с вентилатор). Не отваряме вратичката на фурната, докато се пече тортата! Иначе, тортата ще се напука!

  8. Когато измине времето за печене, изключваме фурната, но оставяме тортата вътре да се охлажда бавно и постепенно за 2 часа. Отново не отваряме фурната докато е още топла.

  9. През това време правим лимоновия крем: Поставяме всички продукти за крема, с изключение на маслото, в метален съд, който поставяме на водна баня. Важно е водата да не ври и съдът да не се докосва до водата. Бъркаме непрекъснато докато не получим кремообразна и гъста смес (15-20 минути). Опитваме, ако ни се стори не достатъчно сладко, може да добавим още захар. Аз предпочитам киселичък привкус в контраст със сладкия целувчен блат, затова не слагам много захар. След което прецеждаме лимоновата смес през цедка и добавяме кокосовото масло. Оставяме в хладилник да се охлажда и да стяга още повече (1-2 часа).

  10. Когато тортата "Павлова" се е охладила, изваждаме я от фурната, поставяме я в подходяща чиния, намазваме с лимоновия крем в средата, където е вдлъбнатинката и украсяваме с лимонови резенчета и боровинки (някои може да са оваляни в пудра захар за повече разкош) : )

 

Да Ви е сладко!


Защото всеки заслужава здравословна наслада!

bottom of page