top of page

Пица с блат от нахут


Безглутенова пица с хрупкав блат и сочна плънка - здравословна и още по-вкусна от не толкова здравословните и събратя! Наслада за очите и коремчетата, която може да ядете всеки ден!


 

Рецепта: Необходими продукти (за кръгла форма с диаметър 23 см):


За блата:

160 гр. брашно от нахут

220 гр. топла вода

3 с.л зехтин

сол на вкус


За плънката:

8-10 с.л доматено пюре

70 гр. кашкавал

1 топка моцарела


Пресни добавки:

Червен лук

Зелена чушка

Босилек


Начин на приготвяне:

1. Включваме фурната на 220 градуса с вентилатор. Поставяме тавичката, в която ще печем пицата във фурната да се загрява за 10-15 минути (за да получим още по-хрупкав блат). Аз използвам кръгла тавичка с диаметър 23 см с падащо дъно.

2. През това време си подготвяме продуктите: В купа смесваме брашното от нахут, солта, водата и зехтина до получаване на хомогенна смес и оставяме настрани да си почине. Подготвяме си продуктите за плънката: настъргваме кашкавала, нарязваме моцарелата на колелца и си правим доматеното пюре, в случай че не използваме готово. Аз го направих от домашен буркан с домати, като блендирах доматките със сока и ги сложих да се изваряват с малко зехтин и чесън на котлона до получаване на гъст сос.

3. Когато се загрее тавичката, внимателно я изваждаме от фурната (с ръкохватки, тъй като е много гореща!), намазваме я със зехтин и изливаме тестото за блата. Слагаме да се пече за 13-15 минути.

4. След като минат 15 минути, изваждаме тавичката от фурната, разпределяме доматеното пюре върху блата, отгоре добавяме настъргания кашкавал и моцарелата и връщаме обратно във фурната за още 8-10 минути.

5. Когато кашкавала стане златист, а моцарелата се разтопи апетитно, изваждаме пицата от фурната и оставяме да изстине за няколко минути. Преди да поднесем, по желание добавяме пресен червен лук и зелена чушка, нарязани на кръгчета и разбира се босилек за неустоим аромат и свежест. И после.... М-м-м-ммм : )

 

Да Ви е сладко!


Защото всеки заслужава здравословен десерт!

bottom of page