top of page

Обърнат кейк с боровинки


Това е един супер десерт, тъй като е супер вкусен и съдържа една супер храна - боровинки! Боровинките имат високи антиоксидантни способности, лекуват редица храносмилателни проблеми и са пълни със здравословни фибри. Съдържат Витамин C, D, B1, B2, калий, фосфор, каротин, желязо, калций, магнезий и манган.


В допълнение, лимоновият привкус на този кейк го прави свеж и полезен! :)



 

Рецепта: Необходими продукти за 2 мини кейка:

* Използвах две кръгли формички с падащо дъно с диаметър 10 см.


За боровинките:

250 гр. боровинки

1 с.л сироп от агаве (или кленов сироп)

2 ч.л прясно изцеден лимонов сок


За тестото:

110 гр. брашно от спелта

1/2 ч.л бакпулвер

65 гр. кокосово масло

2 с.л агаве (или кленов сироп)

1 яйце (голямо)

2 ч.л настъргана кора лимон

90 мл. прясно мляко (или бадемово)


За крема:

3-4 с.л заквасена сметана

1 ч.л сироп от фурми


За украса: настъргана кора лимон, резенчета лимон

Начин на приготвяне: Загряваме фурната на 180 градуса с вентилатор.


За боровинките: В малка купа смесваме боровинките със сиропа от агаве и лимоновия сок и разбъркваме. Намазваме с кокосово масло двете формички (дъното и стените) и разпределяме на дъното им разбърканите боровинки (горе-долу по равно).


За тестото: В малък съд изсипваме кокосовото масло и сиропът от агаве и загряваме на слаб котлон за минутка-две, докато се разтопи маслото и се смеси със сиропа от агаве. В купа разбиваме яйцето, добавяме сместа от кокосово масло и агаве и разбъркваме. След това, добавяме и настърганата кора от лимон и млякото и отново разбъркваме.

В отделна купа смесваме брашното с бакпулвера, които прибавяме към влажните съставки. Разбъркваме добре до получаване на хомогенно тесто. Разпределяме тестото в двете формички, като го изсипваме върху боровинките и печем в загрята фурна 40-45 минути. Проверяваме с клечка за зъби кога са готови кейкчетата, като пробождаме в средата тестото и клечката трябва да излезе суха. Охлаждаме напълно, като извадим от фурната. Когато кейкчетата са изстинали добре, обръщаме формичките върху чиния, така че боровинките да останат отгоре и тогава махаме ринговете на формите.


За крема: Разбиваме заквасената сметана със сиропа от фурми с миксер или на ръка. Слагаме от крема върху кейка и украсяваме с настъргана лимонова кора и резенче лимон.

 

Да Ви е сладко!


Защото всеки заслужава здравословен десерт! : )

bottom of page