top of page

Торта за рожден ден


Това е вкусната тортичката, която направих за 2-рия рожден ден на моето момче - с ванилови блатове, кокосов крем, плодове в пълнежа и в украсата. Рецептата изглежда дълга, но всъщност никак не е трудна за приготвяне ;)

 

Рецепта:


Необходими продукти за торта с диаметър 15 см:

За блатовете:

· 250 гр. масло

· 90 гр. кокосова захар

· 250 гр. пшенично брашно

· 3 ч.л бакпулвер

· 3 ч.л ванилия

· 200 гр. яйца (около 4 броя, „М“ размер)

За крема:

· 200 гр. кокосов крем

· 770 гр. заквасена сметана (на Данон!)

· 1 с.л кафява захар

За пълнежа:

· 2 банана, обелени и нарязани на тънки шайби

· 1 киви, обелено и нарязано на тънки шайби

За сиропиране на блатовете:

· 1 с.л кафява захар

· 3 с.л гореща вода

· 80 гр. портокалов/лимонов сок (прясно изцеден и прецеден)

За украса:

· Пресни горски плодове

· Сушени плодове

· Бонбони

· Хартиени попсчета на клечка


Начин на приготвяне:

  1. За блатовете: Поставяме маслото в тенджерка на котлона на слаб огън да се разтопява, като внимаваме да не завира. Когато се разтопи, сваляме тенджерката от котлона и прибавяме кокосовата захар. Бъркаме бавно и внимателно докато захарта се разтопи напълно и получим равномерна смес. В отделна купичка разбиваме яйцата с вилица. Добавяме ги към маслено-захарната смес и отново разбъркваме със силиконова шпатула до получаване на хомогенна смес. Накрая добавяме пресятото брашното с бакпулвера и ванилията и разбъркваме с шпатулата. Разделяме сместа на две равни части с помощта на кухненска везна. Включваме фурната на 180 градуса с вентилатор. Приготвяме си 2 кръгли форми с падащо дъно с диаметър 15 см (като за чийзкейк) (или ако нямаме 2, просто печем двата блата един след друг в една и съща форма). Облепваме формата с хартия за печене и малко масло по стените от вътрешната част. Разпределяме сместа за блатовете в двете формички и печем в загрятата фурна 40-45 минути. (Ако използваме една форма - изсипваме едната половина от сместа за блатовете и печем, след което изваждаме изпечения блат от фурната, оставяме го да се охлади за 10 минути, преместваме го върху решетка/дъска да изстива, поставяме отново хартия за печене във формата за печене и изпичаме втория блат.) Когато блатовете са изпечени, трябва да ги оставим да изстинат напълно преди да ги разрежем, за да не се начупят. Първо изравняваме двата блата отгоре с назъбен нож (за хляб) като изрязваме подутото връхче, след което ги разрязваме на половина с нож за хляб, така че да получим 4 равни тънки блата

  2. За крема: Разтопяваме кокосовия крем на водна баня. Оставяме го настрана да изстине леко. През това време разбиваме с миксер заквасената сметана с лъжицата захар. Добавяме и хомогенния кокосов крем и отново разбиваме с миксер. Поставяме крема в хладилник за около 20 минути да стегне леко преди да сглобяваме тортата.

  3. За сиропа: В чашка разтваряме захарта в горещата вода. Добавяме портокаловия сок и разбъркваме.

  4. Сглобяване на тортата: Поставяме единия блат в средата на подходяща чиния/подложка за торта. Сиропираме блата с 1/4 от приготвения сироп с помощта на готварска четка (или с лъжица). Отгоре намазваме с част от кокосово-сметановия крем. Върху него разпределяме половината от банановите шайби. Върху тях отново намазваме от кокосовия крем. Отгоре поставяме втория блат и повтаряме стъпките: сиропиране, крем, киви, крем, блат. След това отново: сиропиране, крем, банани, крем. Завършваме с финалния блат, който също сиропираме и намазваме с кокосов крем. След това сглобяване би трябвало да ни е останал крем, с който да обмажем тортата отстрани. Но преди да го направим, прибираме тортата в хладилник да стегне за 2 часа. След като тортата е стегнала, измазваме я с останалия крем с помощта на готварска шпатула, като може да направим тортата „гола“ или кремът да я покрива по-плътно. След това, отново прибираме тортата да стегне за около 30 минути преди да я украсим.

  5. За украса използвах пресни горски плодове, плодове (лайм, портокал, круша, киви), които изсуших в дехидрататора си, но може да ги изсушите и във фурна (има много клипчета в интернет), домашни цветни бонбони и хартиени кейк попсчета. Може да използвате каквато украса имате под ръка и според повода и въображението си! След като украсим тортата е добре отново да я оставим в хладилник за 2-3 часа да престои и да попие крема по-добре или за цяла нощ.

 

Да Ви е сладко!


Защото всеки заслужава здравословна наслада!

bottom of page