top of page

Шоколадови трюфели с физалис


Екзотични трюфели в хрупкав черен шоколад с лека киселинност благодарение на физалиса. Този не особено известен плод е богат на много витамини (C, B, A) и минерали (желязо, калций), има антисептични и противовъзпалителни свойства, богат е на антиоксиданти и подпомага имунната система. Безглутенов, веган десерт, пълен с много полезни съставки и вкуснота!

 

Рецепта:

Необходими продукти за 20 броя:

  • 100 гр. изсушен физалис

  • 140 гр. сурови бадеми

  • 70 гр. кокосови стърготини

  • 3 с.л кокосово масло (разтопено)

  • 3 с.л вода

  • 2 с.л сироп от агаве

  • 160 гр. черен шоколад


Начин на приготвяне:

  1. Накисваме физалиса в гореща вода за 15 минути.

  2. Поставяме бадемите и кокосовите стърготини в блендер и блендираме до получаване на фина пясъчна консистенция. Преместваме сместа в купа.

  3. Оцеждаме физалиса от водата, в която се е накисвал и го слагаме в блендер, заедно с кокосовото масло, водата и сиропа от агаве. Блендираме до получаване на кремообразна смес.

  4. Прибавяме кремообразната смес към бадемово-кокосовата и разбъркваме много добре до пълното им смесване. Трябва да получим лепкава смес, която да се оформя лесно.

  5. Оформяме кръгли трюфели от сместа с помощта на длани, които поставяме върху дъска, застлана с хартия за печене на разстояние един от друг.

  6. Ако не желаем да потапяме в шоколад всички трюфели, отделяме настрана няколко, а останалите прибираме във фризер за 20 минути да стегнат, за да се овалят по лесно в шоколада.

  7. Разтопяваме шоколада на водна баня.

  8. С помощта на две вилици овалваме изстудените трюфели в разтопения шоколад, докато е още горещ, след което отново ги подреждаме върху дъската, застлана с хартия за печене.

  9. Прибираме в хладилник да стегнат за 30 минути.

 

Да Ви е сладко!


Защото всеки заслужава здравословна наслада!

bottom of page