top of page

Ти си достатъчно добра и си истинска!


Вчера на пясъка до нас се появи една дама с малко момченце. Тя бе с привлекателна фигура, ефирна оранжева рокля, красива прическа и дълги обеци, а детенцето спретнато в бяло гащеризонче и буйни руси къдрици. То искаше да отиде до водата, но майка му го спираше, за да не се мокри. Искаше да бърка в пясъка с пръчка, но дамата твърдеше, че ще се изцапа. Искаше да се доближи и да играе с моите деца, но тя не го пускаше. Гонеше го, избутвайки от ръцете му всяка мидичка и рапанче, карайки го да се усмихне за "последен път" за поредното перфектно селфи.


На 20-тина метра от тази перфектност бяхме ние - аз с моята рошава мръсна коса, невиждала прическа различна от домашен кок от близо година, но пусната все пак за снимката, с рокля, нацапана с кайсия и бебешко пюре, едното дете с шепа пясък в косата и още две в памперса и другото с позасъхнал сладолед около устата и с последен чифт сухи дрехи след намокрени два, обърнати с гръб, защото едното плаче от глад, а другото мрънка, че не иска да тръгва.


Селфито на дамата сигурно вече обикаля из Инстаграма и по пътя си среща сравнения и самообвинения от други майки. Понякога попадам на подобни снимки на филтърнати мами и усмихнати дечица на фона на красив пейзаж или подреден като по конец апартамент, излъчващи безгрижие, щастие, лекота и неволно започвам да се сравнявам, да се обвинявам дори, че аз не намирам време за себе си, че често ходя като прошляк, че не успявам да възвърна фигурата си от преди ражданията, че децата ми почти всеки ден се разхождат на една и съща площадка, без пътешествия в чужбина, че домът ни е вечно разхвърлен, а аз често нямам сили да го подреждам...


Наблюдавайки гонитбата за перфектното щастливо селфи осъзнах каква илюзия може да се крие в социалните мрежи.


Реалността не е перфектна. Тя е пъстра. В един момент може да се се чувстваш като принцеса, в друг като "обслужващ персонал".

Не позволявай филтрите в социалните мрежи да влияят на самочувствието и увереността ти, че си най-добрата майка за своето дете.


Ти си достатъчно добра. И си истинска!❣



bottom of page