top of page

Барчета с малинов и шоколадов крем


Не знам как така се получи, но тези барчета станаха още по-вкусни от последните... : )

Нежен малинов мус и шоколадов крем с парченца какaови зърна, обвити в хрупкав черен шоколад. Разбира се, и това изкушение е здравословно и вкусно, а в допълнение е веган и без глутен. Остава единствено да им се насладите!

 

Рецепта:

Необходими продукти:


За малиновия крем:

 • 110 гр. малини

 • 2 с.л лимонов сок

 • 100 гр. кокосов крем (не кокосово мляко и не кокосова сметана)

 • 60 гр. веган йогурт (аз използвах комбинация кокос+кашу)

За шоколадовия крем:

 • 250 гр. веган йогурт (аз използвах комбинация кокос+кашу)

 • 100 гр. кокосов крем

 • 2 с.л неподсладено какао

 • 2-3 с.л какаови зърна (натрошени на дребно)

 • 1 с.л сироп от агаве/кленов сироп

За шоколадовата глазура:

 • 300 гр. черен шоколад

 • 3 с.л кокосово масло


Начин на приготвяне:

 1. За малиновия крем: Поставяме малините с лимоновия сок в малък съд на котлона на средна степен и след като заврат, варим 7-8 минути докато се сгъстят и станат на сладко. Дръпваме малиновата смес от котлона и добавяме кокосовия крем, който ще омекне от топлината на малините и ще се разтвори и смеси напълно. Накрая добавяме и йогурта и разбъркваме добре. Оставяме настрана малиновия крем да се охлажда, докато приготвяме шоколадовия крем.

 2. За шоколадовия крем:В купичка смесваме всички съставки до получаване на еднороден крем, като внимаваме с кокосовия крем - ако е твърд - предварително го разтопяваме на водна баня и така го прибавяме към останалите съставки (обикновено кокосовият крем има твърда част и по-мазна течна част и почти винаги е необходимо да се поставя на водна баня за разтопяване, като изключение правят горещите летни дни, в които кремът е еднороден от само себе си и няма необходимост от обработка).

 3. В подходящ съд изсипваме първо шоколадовия крем и го разпределяме равномерно по дъното с лъжица или шпатула. Аз използвах силиконова форма със стъклено падащо дъно с размери 27 х 11см,. Ако нямате подходящ силиконов съд, може да използвате малка тясна тавичка, застлана с хартия за печене. Формата трябва да е подходяща за фризер.

 4. Прибираме съда с шоколадовата смес в хладилник за 10 минути да стегне малко, след което добавяме отгоре малиновия крем и отново разпределяме равномерно, като внимаваме двата крема да не се смесят.

 5. Прибираме съда във фризер за 3 часа, за да стегнат напълно кремовете.

 6. След като кремовете са се втвърдили напълно, разтопяваме шоколада заедно с кокосовото масло на водна баня.

 7. Разрязваме замръзналата смес на барчета и овалваме всяко барче в разтопения шоколад с помощта на вилици.

 8. Готовите шоколадови барчета поставяме върху хартия за печене.

 9. За украсата: Понеже шоколадът по барчетата се втвърдява веднага благодарение на прекараното време във фризера, накрая ги украсяваме с остатъците от разтопения шоколад с помощта на лъжица и въртеливи движения на ръката. По желание поръсваме с прах от малини.

 10. Съхраняваме в хладилник до поднасяне.

 

Да Ви е сладко!


Защото всеки заслужава здравословна наслада!

Comments


bottom of page