top of page

Барчета със сушени кайсии и лешници
 

Рецепта:


Необходими продукти:

 • 160 г сушени кайсии

 • 30 г. кокосово масло (разтопено)

 • 60 г. лешников/бадемов тахан

 • 60 г. печени лешници

 • 3 с.л какао

 • 180 г. черен шоколад (70% съдържание на какао)


За украса: хималайска сол (по желание)


Начин на приготвяне:

 1. Накиснете сушените кайсии в гореща вода за 15 минути, след което оцедете и подсушете.

 2. Поставете кайсиите в блендер заедно с разтопеното кокосово масло, тахана и какаото и блендирайте до получаване на хомогенна смес. (Ако не успеете да получите хомогенна смес от първия път (което зависи от мощността на блендера), разбърквайте няколко пъти с лъжица сместа в бледера и бледирайте, докато съставките се смесят добре). Изсипете в купичка.

 3. Наржете лешниците на дребно и ги добавете към сместа. Разбъркайте добре с лъжица.

 4. Оформете барчета, пурички или кръгли бонбони с ръце от получената смес и ги поставете на разстояние един от друг върху дъска, застлана с хартия за печене (или готварско фолио). Ако сместа ви е много лепкава, може да навлажните леко ръцете си с вода за оформянето. Приберете във фризер за 30-40 минути да стегнат.

 5. Разтопете черния шоколад на водна баня. Най-добре е да използвате малък и тесен съд, тъй като в него ще ви е по-лесно да оваляте барчетата, така че да се покрият от всички страни с шоколад.

 6. Оваляйте барчетата в разтопения шоколад с помощта на две вилици, като отново ги подреждате върху дъската, застлана с хартия за печене (или готварско фолио). Приберете в хладилник за 10 минути.

 7. Украсете барчетата с остатъка от разтопения шоколад с помощта на чаена лъжица и спираловидни движения на ръката. Приберете отново в хладилник за 15 минути.

 8. Поръсете с хималайска сол по желание.

 9. Съхранявайте в хладилник.

 

Да ви е сладко!

Да хапваш здравословно е лесно, вкусно и полезно!Comments


bottom of page